>
<

Ökologikus családi ház

Vesztergom Ádámmal, Nagy-Miticzky Szabolccsal

 

A ház a jövő emberének készül, aki életmódjában igyekszik minimalizálni a környezetterhelést. A koncepciót egy emeletes lakóház racionális rendje, valamint egy, a telek adottságaihoz igazodó könnyed árnyékoló fal kontrasztja adja. A lakóház belső terei a fal és az épület tömege között folytatódnak, így nyáron a használt és megélt területek mérete megduplázható. Az épület nyári energetikai rendszerét mobil árnyékolók és egy klimatizáló vízfelület segíti, valamint lehetőség van az árnyékoló szerkezeten növényfal kialakítására. Az esti órákban a lehűlő víz felületéről bevezetett hűvös levegő a tető megnyitott ablakain át öblíti a lakóház belső levegőjét. A téli időszakban a faelgázosító kazán a nappaliban elhelyezett cserépkályhával kiegészülve fedezi a borús napok energetikai igényét. Napsütéses időszakban az épület külső energiabevitelt nem igényel, a téli abszorpciós hőnyereséget a helyiségek sötét színű nehéz burkolatai fokozzák. Az épület komplex energetikai rendszerének a napelemeken és napkollektorokon túl részét képezik azok az esővíz és szürkevíz tározók, valamint biológiai szennyvíztisztítók, melyek az épület környezetében termelt zöldségek és árnyékoló zöldfelület vízigényét biztosítják.