>
<

Orczy-kert rehabilitációja

Építészeti ötletpályázat: Megvétel

 

Ábrahám Tamással, Csizmadia Dórával, Farkas Anettel, Kund Iván Patrikkal, Oszlányi Somával, Medvey Boldizsárral, Vesztergom Ádámmal

 

Az Orczy-kert zöldfelülete kulcsfontosságú Budapesten, ezért igyekeztünk úgy alakítani a területet, hogy a városi kert érzete érvényesüljön, minközben a terület kiszolgálja a bele költöző sport, szabadidős, rekreációs és reprezentatív funkciókat. A kert külső lezárását egy meander-kontúr adja, ami kerítésfal és abból felvastagodó épülettömegek kiegyensúlyozott váltakozása, a belépési közterületi kapcsolatokon hívogató kapuépítmények helyezkednek el.

A történelmi állapotok figyelembe vételével az utakat jellegükben visszaállítottuk. A tó tekintetében a legfontosabb lépés a területhez szervesebb csatlakozás, szintbeli kapcsolat kialakítása. A kert egészére vonatkozóan meghatározó a nyugodt légkör, s a kerten át húzódó átlátások, vizuális kapcsolatok. Az elhelyezett szobrok, tárgyi elemek helyükön maradnak, tisztítás után egységes talapzattal erősítve a kertben a történelmleg kialakult rendet és az egységet egyszerre.