>
<

Mogyoród, Művelődési ház

Építészeti ötletpályázat: I. díj

 

A tervezési helyszín Mogyoród település központi részén található. A történeti hagyományokhoz, valamint a költséghatékony kialakíthatósághoz illeszkedve egy földszintes, egy tömegbe integrált épület készült. A terepadottságokból kiindulva ez annyit jelent, hogy az épület minden használati tere a kapcsolódó terepről közvetlenül -lépcsők használata nélkül- elérhető, a két szemközti utcáról azonban különböző magasságokból nyílik a bejárat. A területet az új épület két térrészre osztja; a külső tér a közösségi élmények, a kultúra tere, a belső kert olvasókert funkciót kapott. A felső szinten egybenyitható szakköri helyiségek, mosdók, előtér és kiállító tér, valamint színháztér kapott helyet. A nagy traktusmélységű belső tér, a szintek szorosabb összekapcsolása, valamint kellő megvilágítása céljából az épület középső részére fényátriumot helyeztünk, mely a megfelelő benapozás biztosításán túl egy speciális külső-belső kiállítóteret is képez. Az alsó szinten az átrium mellett klubhelyiségek és hozzájuk tartozó raktár, a belső kerthez kapcsolva pedig könyvtárfunkció található. Anyaghasználatban egyszerűségre törekedtünk, így a külső falfelületek az égetett cserép színével harmonizáló barnásvöröses színt kapnak, míg a homlokzati síktól visszahúzott külső felületek faburkolatosak.

 

A tervről készített animációnk itt tekinthető meg.