>
<

Újpalota, Közösségi ház

Építészeti tervpályázat: megvétel

 

Farkas Anettel, Vesztergom Ádámmal

 

Tervezési célunk volt, hogy olyan teret hozzunk létre, mely a terület találkozási és feltöltődési pontjává válhat. A helyszínre, mint koherens egészre tekintettünk, melyben az egyes elemek kapcsolódnak egymáshoz, egyedi egészet hoznak létre. A folyamatosan felújuló betonrengetegben a meglévő értékes faállomány olyan vizuális és elemi alapot nyújt, mely létfontosságú az itt élő lakosok, az ide látogatók és a tér jövője szempontjából. Olyan teret hoztunk létre, mely a zöld környezetről és az abban található szabad térről szól - természetbeni analógiája a „TISZTÁS”. Ide kapcsolódik a közösségi ház fogadótere, ahova könyvesboltot, információs pultot, vizesblokkot kapcsoltunk. A nyári időszakban a nagyméretű lapozható üvegfelületek kinyitásával a külső és belső tér határa elmosódhat. A fogadótérhez közvetlenül kapcsolódik a nagyterem és a kisterem.

Az étterem főtér felőli oldalára belső, de nyáron teljes mértékben nyitható játszóházat terveztünk. A fogyasztótéri funkció gyalogos sétányra történő orientálása átértékeli a jelenlegi parkolóként funkcionáló területet, nyüzsgő, élettel teli passzázzsá alakítja azt.

 

A tervről készített animációnk itt tekinthető meg.