>
<

Családi ház, Kőbánya

 

"Jövő a jelenben"  pályázat II. díj

 

A kétszintes ház egy négy fős családnak biztosít otthont, valamint helyet kap egy otthoni dolgozást lehetővé tevő irodaegység. A tervezés során a kivás volt az oldalhatáros telepítés ellenére megfelelő bevilágítás megoldása. A két szintet összekötő lépcső egy galériára érkezik, ahol két szint magas légtér felett helyezkednek el bevilágító és kiszellőztető ablakok. Ez a tér arányaival, fényhatásaival meghatározza és egyedivé teszi a ház működését. A helyiségek többi megnyitása a tájolás szempontjából kedvező délnyugati homlokzaton történik. A gépkocsibeálló előretolt (és így a lakótér hátrahúzott) helyzete nyugodt privát szférát biztosít a külső és belső közösségi terekben is a családnak. Az egyszerű, visszafogott külső és belső megjelenés kiemeli a betervezett anyagok jó minőségét, valamint teret ad a család személyes berendezési tárgyainak – a nappali méltó dísze egy nagyméretű akvárium lesz.

A tervezés során számos helyzeti előnyt próbáltunk kiaknánzni, így a fúrt kút vize és az elhelyezett napkollektorok, valamint a megfelelő árnyékolás és szellőzés kialakítása is részt vesz a ház klímájának hatékony és környezetbarát alakításában.