EUROPAN 11

A francia alapítású, de mára európai szintűvé fejlődött, kétévente megrendezett EUROPAN Nemzetközi Építészeti- és Városépítészeti tervpályázat célja az, hogy egy európai szintű hálózaton keresztül segítsen az önkormányzatoknak abban, hogy a legbonyolultabb helyszíneikre friss és előremutató, az adott helyzetet legjobban megoldó tervek szülessenek, és kerülhessenek megvalósításra. Mára az EUROPAN a kontinens legnépszerűbb és talán legnagyobb hatású városépítészeti tervpályázati rendszerévé vált.

Az EUROPAN önálló nemzeti szervezetek európai szintű szövetsége, mely városépítészeti tervpályázatokat szervez. A tervpályázatokat közös tematika, időbeli ütemezés és szabályok szerint az egyes országok önállóan szervezik.

(...) A magyarországi helyszínre a 60 regisztrált nemzetközi tervezőcsapat összesen 41 pályaművet adott be.

Az EUROPAN 11 magyarországi helyszíne Szeged Rókus városrészének hasznosítás előtt álló erőmű területe volt, ahol az elsődleges cél a terület városszövetbe integrálása. A meglévő épületállomány részbeni megtartásával és hasznosításával, a szükséges bontások után egy teljesen új térbeli és funkcionális rendszert kellett a területre megtervezni, ahol nagy hangsúlyt kap az új közterek rendszere, valamint az iroda, szabadidős, szálláshely-, lakó-, kereskedelmi és kulturális funkciók változatossága. A tervpályázati ciklus lebonyolítása az EDF Démász Zrt. és Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata szakmai és anyagi támogatásával vált lehetségessé.

Az EUROPAN tervpályázat szabályaival összhangban a bíráló bizottság egy első- (winner) és két harmadik díjat (honourable mention) adott ki. A pályázat második zsűrifordulójába további öt pályamű került. (...)

Dicséretben részesült:

02 - LV 132 - LINKED INTEGRATION
Vesztergom Ádám (építész), Láris Barnabás (építész), Gyüre Borbála (tájépítész), Csontos Csenge (tájépítész), Farkas Anett (építész hallgató)
Budapest, Magyarország

 

 

A teljes cikk itt olvasható: http://epiteszforum.hu/node/20219